top of page

bolest zad

Tuhle značně rozšířenou civilizační nemoc můžeme rozdělit na bolest v oblasti krční (obratle C1-C7), hrudní (obratle Th1-Th12) a bederní (obratle L1-L5). Nejčastější příčinou je poranění svalu při špatném pohybu nebo vyhřezlá plotýnka, většinou v bederní části a občas v krční, která utlačuje nerv. Takto drážděný nerv dává o sobě vědět až do konce prstů související končetiny.

Předcházet těmto problémům lze především správným cvičením, kterým stabilizujeme postavu, osvojením si správného držení těla při všech našich činnostech a zdravím životním stylem. Jednoduché, že?

Pokud jsme součástí naší civilizace, tak víme, jak je to složité. Je přeci jasné, že pokud necvičíme, máme slabé svaly, uděláme špatný pohyb, chytne nás houser a z rychlého občerstvení nás klouby prostě neunesou a z kostí si jen vyplavíme minerály. Takže jednoho dne se můžeme s bolestí setkat. Když nastane ten den D, tak se jedná o akutní problém, který, za přispění klidu a aplikace tepla v postižené části, do několika dnů může odeznít. Nikdy ale bolest nepodceňujte a nebojte se zajít k lékaři.


V uspěchané době se dokážeme odbýt a akutní problém se po několika měsících mění ve chronický. Zde je vhodnou metodou pravidelná masáž (2 - 4 x 1 hod měsíčně), návštěva fyzioterapeuta (1 hod měsíčně) a hlavně přehodnotiti hodnoty a začít doma pomalu cvičit (3 x 1 hod týdně), zdravě jíst (denně u jídelního stolu) a pohybovat se (venku denně).

Časem, po vyšumění problémů, nám zbyde volný čas za fyzioterapeuta a na masáž si zaskočíme jenom pro zlepšení nálady.

bottom of page