top of page

kdy si masáž dopřát

kdy masáž vynechat

Masáž si můžeš dopřát v různých situacích, záleží na tom, jaký typ úlevy nebo prospěchu očekáváš. Masáže mohou být také prospěšné při léčbě a zvládání různých zdravotních stavů. Tady jsou některé situace, kdy je vhodné si masáž dopřát:


Po fyzické námaze: Pokud jsi podstoupil(a) náročnou fyzickou aktivitu, jako je cvičení, sport nebo dlouhý den v práci, masáž může pomoci uvolnit svaly, snížit svalovou bolest a urychlit regeneraci.


Při stresu a napětí: Masáž je skvělým způsobem, jak se uvolnit a zbavit se nahromaděného stresu. Pomáhá snižovat úroveň kortizolu, což je stresový hormon, a podporuje pocit pohody.


Při úzkosti a depresi: Masáže mají relaxační a uklidňující účinky, které mohou snížit symptomy úzkosti a deprese. Při masáži dochází k uvolnění endorfinů, což jsou hormony štěstí, které zlepšují náladu.


Při bolesti hlavy a migréně: Masáž krku, hlavy a ramen může zmírnit napětí, které přispívá k bolestem hlavy a migrénám. Relaxační účinek masáže také pomáhá snížit stres, což může být spouštěčem migrén.


Pro zlepšení spánku: Pokud máš problémy se spánkem, relaxační masáž před spaním může pomoci uvolnit tělo a mysl, což vede k lepšímu a hlubšímu spánku.


Při bolestech nebo napětí ve svalech: Máš-li chronické bolesti nebo napětí v určitých oblastech těla, masáž může pomoci uvolnit tyto svaly a zmírnit bolest.


Při potřebě relaxace a rozmazlování: Někdy si masáž můžeš dopřát jednoduše proto, že si chceš užít chvíli relaxace a rozmazlování. Masáž může být skvělým způsobem, jak si dopřát čas pro sebe a zlepšit celkový pocit pohody.


Po dlouhém sezení nebo nehybném stání: Pokud jsi strávil(a) dlouhé hodiny sezením nebo stáním, může masáž pomoci rozhýbat ztuhlé svaly a zlepšit cirkulaci krve.


Při rehabilitaci po zranění: Masáž je často součástí rehabilitačního procesu po zranění, protože pomáhá zlepšit cirkulaci, uvolnit napětí a podpořit hojení.


Při artritidě: U lidí s artritidou může masáž pomoci snížit bolest a ztuhlost kloubů, zlepšit rozsah pohybu a zvýšit celkovou kvalitu života.


Při fibromyalgii: U pacientů s fibromyalgií, což je stav charakterizovaný rozšířenou bolestí v těle, může masáž pomoci zmírnit bolest a zlepšit spánek.


Při syndromu karpálního tunelu: U lidí trpících syndromem karpálního tunelu může masáž zmírnit bolest a ztuhlost v zápěstí a rukou tím, že uvolňuje napjaté svaly a zlepšuje průtok krve.


Při Bechtěrevově nemoci: Jemná masáž může pomoci uvolnit ztuhlé svaly kolem páteře a zvýšit pohyblivost kloubů. To může přinést úlevu od ztuhlosti, která je častá u lidí s touto nemocí. Zároveň masáží se podporuje uvolňování endorfinů, což jsou přirozené hormony proti bolesti.


Masáž je užitečná v mnoha situacích a může přinést mnoho benefitů pro fyzické i psychické zdraví. Je důležité poslouchat své tělo a dopřát si masáž, když cítíš, že to potřebuješ.


Je důležité poznamenat, že masáž by měla být prováděna odborníkem, zejména pokud jde o léčbu zdravotních stavů. Před zahájením masážní terapie je také dobré konzultovat lékaře, zejména pokud trpíš vážnějšími zdravotními problémy.

bottom of page